ПЕТЪР НИКОЛОВ

AДВОКАТ

ОБРАЗОВАНИЕ

Русенски университет „Ангел Кънчев“ Специалност: Право

Квалификация: Юрист

ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ

От 2005 г. до 2006 г. юрисконсулт в Държавна финансова инспекция – Варна, Министерство на финансите.

От 2006 г. до 2013 г. юрист в служба „Военна полиция“ – Варна, последно офицерско звание „капитан“.

От 2014 г. до настоящия момент адвокат в Адвокатска колегия – Варна.

БИОГРАФИЯ

Адвокат Петър Николов е на 43 години, женен, с едно дете. Завършил е през 2004 г. висше образование, специалност “Право” в Юридически факултет на Русенски университет “Aнгел Кънчев“.

 

Професионалната му кариера започва във Варна през 2005 г. в АДФИ – Агенция за държавна финансова инспекция към Министерство на финансите, където проверява провежданите обществени поръчки и спазването на бюджетната дисциплина. Впоследствие от 2006 г. преминава в служба „Военна полиция”. През 2014 г. се вписва като адвокат от Адвокатска колегия – Варна. Практикува в областта на гражданското право. Участвал е активно в различни социални, обществени, благотворителни и политически дейности.

 

Първо голямо дело: През 2014 г. помага на Андрей Едрев да осъди България за достъп до договорите за концесии на добив на злато. Това дело повдига много въпроси относно това кой и как използва богатствата на България. Дискусията по него и до днес е силна в обществото. За първи път държавата предоставя достъп до договорите за „златните концесии“ на български гражданин.

През 2016 г. адвокат Николов прави пробив и осъжда банковия гигант Уникредит, който неправомерно е усвоявал пари по жилищен кредит на младо семейство. Банката безпрецедентно трябва да върне надвзети пари. Следват успешни дела и срещу много други монополисти – банки, фирми за бързи кредити, мобилни оператори, В и К дружества, Енерго про, застрахователи, общини и др.

Адвокат Николов активно се бори срещу отпадане на тайната на осиновяването и промяна на чл. 105 от Семейния кодекс. Междувременно помага на много хора да открият своите биологични родители и братя, и сестри, за което е номиниран от Националните правосъдни награди за дело на годината „Златина Константину“ срещу тайната на осиновяването.

През 2018 г. за връщането от Социалните служби на трите деца на Даниела Колева от Сливен печели наградата на „Правен свят“ за юрист на годината. През същата година след като води 11 граждански дела успява да върне 10 от 11-те деца на Ивелина Зартова и Красимир Тодоров от Русе, които също биват незаконно отнети. През 2019 г. със съдебно решение, постановено само за 1 седмица, връща и бебето на Симона от с. Арда, Смолянско, което социални служители отнемат от майката веднага след неговото раждане.

През 2020 г. адв. Николов получава медал от в-к „24 часа“ в класацията „Достойните българи“ за помощта, която оказва на пет деца от с. Кардам да си купят къща.

След многото успешни дела активно участва в движението против Стратегията за детето и антисемейното законодателство, въвеждано активно в последните години от чужди и български НПО. Участва в десетки протести, учредител на родителското сдружение РОД, автор на промени в Закона за закрила на детето, които дават възможност на родителите да участват в съдебните процеси по отнемането на децата им и да се защитават в съда. Негов е и случаят с трите отнети деца от с. Балша от едно семейство, както и с трите деца на Николай Дойнов от кв. Галата – Варна.

През 2023 г. адв. Петър Николов връща неправомерно отнети 5 деца от Социалните на семейство от Варна. До момента адв. Николов в своята практика е успял да защити успешно близо 30 деца и благодарение на спечелите дела децата живеят в своите семейства. Като неговата подкрепа за децата продължава след съда, Николов е организирал множество благотворителни кампании за подобряване условията на живот на всички деца, които той е подкрепял, като всичките му дела са про боно, без хонорар от родителите. За работата си през годините е многократно номиниран на Националните правосъдни награди в категориите Адвокат на годината, Дело на годината, Кантора на годината.

За своите дела и работа през 2015 г. адв. Николов е отличен с наградата Спонсор на годината от Център за обществена подкрепа – Община Варна за изключителния си принос за децата в риск, през 2016 г. е класиран на второ място в конкурса на в-к „Стандарт“ „Новата генерация: юристите“ в категорията дело на годината, през 2017 г. получава наградата на сп. „Правен свят“ за Юрист на годината

През 2018 г. е номиниран в категорията за дело на годината на Националните награди за правосъдие. През 2020 г. адв. Николов получава медал от в-к „24 часа“ в класацията „Достойните българи“, а през 2021 г. е номиниран за адвокат на годината, през 2022 г. на Summer bright awards – награди за бизнес и туризъм по патронажа на Министерството на туризма получава награда за адвокат на годината.

Николов има и множество граждански дейности сред които са помощта на гражданите, която оказва след бедствието в Аспарухово през 2014 г. и внесените над 10 000 подписа от квартала срещу построяването на социален блок в циганската махала. Събрани и внесени над 5000 подписа от жители на гр. Своге и околията срещу нередовното разписание на БДЖ и липсата на влакове за гражданите. През 2015 г. изпраща писмо до френския посланик в защита на борбата срещу замърсяването на въздуха в гр. Русе. Защитава гражданите по делото срещу добива на шистов газ в Добруджа, където се явява в Административен съд – Варна като техен адвокат. Кантората на адв. Николов има офиси в гр. Варна и гр. София, в тях работят много млади юристи, на които адв. Николов помага в развитието и професионалната им кариера.


„НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ ДЕЛА И В ЖИВОТА И В СЪДА“