Това е мнението на известния във Варна адвокат Петър Николов, който твърди, че има доста опит с хора със задължения от бързи кредити. Много хора му споделяли, че са станали психологически зависими от кредитите. По негови думи животът на такива хора става невъзможен.

Непрекъснатото теглене на кредити може да доведе до зависимост и дори болестно състояние. Това показва опитът на варненския адвокат Петър Николов. При него казусите с длъжници са ежедневие.

Доста често хората със задължения имат кредитна история, започнала обикновено с един бърз кредит. Сред клиентите на адв. Николов има мъж, който е изтеглил повече от 10 бързи кредита от различни кредитни институции. С адвоката се свързал и друг млад мъж, пристрастен към кредитите, изтеглил и върнал 50 бързи заема.

„Много хора ми казват, че са станали психологически зависими и за тях това е една въртележка, от която не могат да излязат. Животът им става невъзможен, защото в един момент доходите им не могат да покриват задълженията. Същевременно в този момент тормозът над тях става много силен, защото фирмите за бързи кредити и колекторските фирми започват да ги тормозят психологически с ежедневни обаждания и заплахи”, разказа пред Дарик адвокат Николов.

Няма никакъв регламент за това колко кредита можеш да изтеглиш. Няма и никакъв контрол. Европейското законодателство предвижда предварително проучване за платежоспособността на клиента и дали тегленето на кредити няма да му навреди. Подобна оценка на риска обаче не е никъде имплицирана в родното законодателство и така реално хората могат да теглят неограничен брой кредити, обяснява юристът.

Бързите кредити са прекалено достъпни, а рекламите за тях са твърде много. Има и „зарибяване” по телефона или по електронна поща, като същевременно липсват обяснения какво ще се връща след изтеглянето на кредита.